De Cereolfabriek biedt ruimte aan een basisschool, buitenschoolse opvang, sportzaal, theaterzaal, bibliotheek, horeca en ontmoetingsplekken. Samen met nieuwbouwwoningen vormt het een industrieel stedelijk plateau in het groene park Oog in Al.
De geschiedenis van de Cereolfabriek gaat terug tot 1907, toen de Stichtse Boerenbond de Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (S.O.L.) oprichtte aan het Merwedekanaal. Het complex groeide door de jaren heen met onder andere een directeurswoning, fabrieksgebouw, schoorsteen, pakhuizen, een silo en een extractiegebouw. In 2001 kreeg het complex de status van rijksmonument, maar kortdaarna werd de fabriek vanwege stank-, geluidsoverlast en explosiegevaar gesloten en door de gemeente uitgekocht. Een brand in 2008 bracht verdere schade toe aan de leegstaande gebouwen. In 2011 verwierf BOEi het terrein. Na een intensief restauratieproces werd het project in 2014 afgerond.
Ondanks intensief industrieel gebruik, sloopwerkzaamheden en een verwoestende brand heeft het complex de tand des tijds doorstaan. 1m98 architecten vervaardigde een ontwerp voor een multifunctionele accommodatie, met een basisschool, sportzaal, theaterzaal, bibliotheek, horeca en kantoren. Het ontwerp haakt in op de ruimte in de pakhuizen die is ontstaan door de brand: een betonstructuur met nieuwe zalen kon worden ingebed. Nieuwe trappenhuizen in de bestaande structuur, een moderne uitbreiding van de bibliotheek op de binnenplaats en vooral het zichtbaar houden van alle industriële- en bouwsporen, completeren deze unieke monumentale herbestemming.
“Herbestemmen van monumenten vergt gedegen kennis van het gebouw voordat de creativiteit ¨er op los gelaten wordt¨. Toen wij in 2003 onze eerste schreden zetten in de verwerving van de voormalige Veekoekenfabriek kregen we al snel de scriptie van Bastiaan onder ogen. Net afgestudeerd maar al zó volwassen in het denken over restaureren en herbestemmen. Zijn tijd vooruit! De samenwerking ontstond en we zijn tot en met de verwerving en het uitwerken van het herbestemmingsplan, de vele discussies met de marktpartijen, vele afdelingen van de gemeente Utrecht en beoogd gebruikers, elkaar trouw gebleven. Ook dat is de basis voor een succesvolle herbestemming! Het resultaat mag er zijn: een helder en respectvol plan waarmee dit rijksmonument een nieuwe toekomst krijgt. De werkzaamheden zijn gestart!”
Arno Boon