Het nieuwe koetshuis dient als ontvangstruimte voor grote groepen tot 120 personen met als doel kennis te delen over de buitenplaatscultuur in Nederland. Overige functies in het koetshuis staan in het teken van het beheer en onderhoud van het landgoed zoals secretariaat, werkplaats, vrijwilligersruimten, oranjerie en beheerderswoning met gastenkamers.
Het ontwerp is gebaseerd op archiefmateriaal zoals oude foto’s, kaarten en een aantal schetsen van gevels. Het koetshuis is niet altijd één gebouw geweest. Het is eigenlijk ontstaan uit drie gebouwen die in de loop der jaren tot één bouwwerk zijn vergroeid. Met archeologisch onderzoek zijn de contouren van het vernietigde koetshuis gedocumenteerd en de informatie gebruikt voor het nieuwe plan.
In de nieuwe noordgevel aan de parkeerplaatszijde is de oorspronkelijke driedeling in het koetshuis weer goed herkenbaar gemaakt door de gevellijn op twee plekken te laten verspringen. De grote relatief gesloten zuidgevel aan de moestuinzijde zag er vroeger bij de verwoeste voorganger ook zo uit. Dit was de nutszijde van het gebouw waar klimrozen en andere leibeplanting aan spalieren (houten rekken aan de gevel) konden groeien.
Waar informatie over de vormgeving van het koetshuis ontbrak, hebben we de vrijheid genomen om het gebouw vanuit de nieuwe functie vorm te geven. Zo heeft de oranjerie nooit zo op deze plek gestaan, maar is deze vanuit de aangrenzende moestuin een hele logische en functionele toevoeging.
Meer weten? Lees hier alles over dit project en Stichting Erfgoed Landfort.